De retinut: nu sunt insarcinata si nici nu planuiesc sa fiu pe viitor. Am zis sa mentionez de la bun inceput acest lucru, pentru a evita speculatiile, deoarece acest subiect este unul destul de controversat. De aceea nu l-am abordat prea mult cand am fost gravida, dar recent am avut ocazia sa dezbat subiectul sarcinii cu viitoare mamici, am depanat amintiri si asa am retrait cateva clipe din aceasta perioada.

Din fericire, eu am avut o sarcina fara probleme si au fost putine momentele cand am avut motive sa-mi fac cu adevarat griji, dar au fost totusi cateva. O simpla intrebare, aparent inofensiva este de ajuns sa dea peste cap linistea viitoarei mamici intr-o secunda. Am patit-o si nu doar o data.

Asadar, pentru ca am depasit cu bine perioada sarcinii si scriu acum dintr-o postura mai relaxata, dar mai ales pentru viitoarele mamici care nu au nevoie de griji suplimentare, m-am gandit sa impartasesc cu voi 7 lucruri pe care cred ca nu ar trebui sa le spui unei femei insarcinate. Cu placere 😀

     1. Ce burtica mica/mare ai!

In cazul meu, prima varianta, evident. Nu am luat foarte mult in greutate in sarcina, asadar mi s-a spus des ca am o burtica prea mica. Ce sa cred?… Oare este totul in regula? Asa este normal? Copilul se dezvolta bine?…si lista poate continua. Desi medicul m-a asigurat mereu ca totul este ok, de fiecare data cand auzeam aceasta intrebare in mintea mea urmau inca alte 150 de intrebari fara raspuns. Fiecare corp se dezvolta in mod diferit si nu exista dimensiunea ideala pentru o burtica de gravida. Inaltimea, greutatea, lichidul amniotic sunt doar cativa factori care pot influenta acest aspect.

      2. Ce te-ai rotunjit!

Hmm…serios, credeam ca nu este evident! :)) Poate fi amuzant la inceputul sarcinii dar pe masura ce sarcina avanseaza copilul creste in greutate si rotunjimile vor fi tot mai evidente. Este perfect normal sa luam in greutate in timpul sarcinii, dar nu ne face mereu placere sa auzim aceste aluzii referitoare la schimbarile prin care trece corpul nostru.

      3. Arati foarte obosita!

Aceasta remarca este total neptrivita pentru oricine, dar mai ales pentru o femeie gravida! Probabil n-aveti idee prin cate schimbari hormonale trece o femeie in timpul sarcinii, asa ca un mare NU pentru o astfel de afirmatie.

       4. Ai vrea sa fie fata sau baiat?

De cate ori am primit aceasta intrebare am raspuns cu sinceritate ca tot ce imi doresc este un copil sanatos. N-am avut niciodata o preferinta. Mai mult decat atat, pana in luna a 5 -a stiam ca este fetita 90%, dar medicul precaut pentru cei 10% mi-a spus ca vom avea confirmarea finala la urmatoarea morfologie. Oare cat sa mai conteze vreo 10% ? Destul, pentru ca la ecografia din trimestrul 2 am aflat ca voi avea baietel super sanatos!

Aceasta intrebare este complet inofensiva, dar poate sa ofere raspunsuri confuze. In plus, poate da nastere si unor sentimente de neimplinire cand o viitoare mamica isi doreste in mod deosebit o fetita si primeste un baietel sau viceversa.

        5. Nu ar trebui sa mananci asta!

Nu exista alimente potrivite sau nepotrivite in sarcina. Atata timp cat stii ca nu-ti face rau un anumit tip de mancare, cand esti gravida poti sa consumi in mare parte orice doresti. Bineinteles, fiecare gravida stie cel mai bine ce ar trebui sa evite, asadar sigur nu are nevoie de vreo atentionare in privinta aceasta. Medicul este singurul in masura sa ofere astfel de sfaturi.

        6. O sa nasti natural sau prin cezariana?

Trebuia sa ajung si aici. As putea sa scriu un articol intreg pe tema aceasta, dar ma voi limita doar la cateva vorbe. Sarcina este o alegere pentru fiecare femeie si felul in care hotaraste sa nasca este o decizie personala extrem de importanta care se ia impreuna cu medicul. Atata timp cat nu apar complicatii, nasterea naturala este de cele mai multe ori alegerea fireasca. Cezariana este o optiune la fel de fireasca atunci cand se impune in functie de situatie.

Mi se pare o intrebare incomoda pentru ca inevitabil provoaca multe alte discutii si povesti care nu fac decat sa produca stres si panica.

         7. O sa alaptezi?

Ultima, dar nu cea din urma eterna intrebare – o sa alaptezi, nu-i asa? Si la acest capitol as avea mai multe de povestit, dar prefer sa punctez doar cateva idei esentiale. Alaptarea este un subiect delicat pe care ajungi sa il descoperi abia dupa ce nasti. Nu poti sa stii daca o sa reusesti sau nu sa alaptezi pana nu ajungi acolo. Este o intrebare care poate crea multe asteptari si ulterior multe frustrari, pentru ca o poate face pe proaspata mama sa se simta vinovata daca nu isi poate hrani bebelusul.

Asadar sa lasam cele 9 luni pentru relaxare, deoarece abia nasterea in sine vine de fapt cu toata experienta pe care o vom invata pas cu pas alaturi de cel mic.

Voi ce alte lucruri ati mai auzit sau nu ati vrea sa auziti in sarcina?